Το Νησί

Λίγα λόγια για τη Σχοινούσα

1/8

   Η Σχοινούσα (το νησί του Ήλιου)  είναι ένα από τα ομορφότερα μικρά νησάκια του Αιγαίου. Ανήκει στο σύμπλεγμα των μικρών Κυκλάδων και διοικητικά στο  Δήμο Νάξου και μικρών Κυκλάδων. Συνορεύει με τη Νάξο, την Ηρακλειά, τα Κουφονήσια και την Κέρο. Ολόκληρο το νησί έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, καθώς φιλοξενεί πλήθος ενδημικών κυκλαδίτικων φυτών και αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό για πολλά αποδημητικά πουλιά.​


   Η έκταση της είναι περίπου 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει δύο οικισμούς, τη Χώρα και τη Μεσσαριά, με σύνολο περίπου 256 κατοίκους (2011). Η Σχοινούσα χρωστάει το όνομά της στο θαμνώδες φυτό σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι, απέχει 1,2 χιλιόμετρα από τον οικισμό της χώρας και θεωρείται από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε ολόκληρο το Αιγαίο. Οι κάτοικοι της ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό.

   Η πεδινότητα του εδάφους της, με τους χαμηλούς  καταπράσινους λόφους και τις μικρές πεδιάδες ανάμεσα τους, τις πολλές δαντελωτές  παραλίες, με τις αμμουδιές τους να λαμπιρίζουν κάτω από το καυτό Κυκλαδίτικο ήλιο, την καθιστούν σε ένα από τους πιο ιδανικούς τουριστικούς προορισμούς  στις Κυκλάδες.


   Η Σχοινούσα είναι ένα νησί που ο επισκέπτης μπορεί να το απολαύσει με κάθε τρόπο.  Μπορεί να χαρεί την υπέροχη  θάλασσα κολυμπώντας με οποιοδήποτε καιρό στα κρυστάλλινα νερά, σε μια από τις 18 πανέμορφες παράλιες της. Να γνωρίσει τις φυσικές ομορφιές της, πεζοπορώντας, να ζήσει μια αξέχαστη βραδιά σε μια από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, να γνωρίσει το δεκαπενταυγουστιανό πανηγύρι της Παναγιάς της Ακαθής, να γευτεί τα υπέροχα ντόπια φαγητά της, τα φρέσκα ψάρια και να διασκεδάσει στα γλέντια που διοργανώνονται στο νησί.


   Το νησί  φημίζεται για τη Φάβα του (1ο  βραβείο στο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές – Σίφνος 2012) καθώς τα εξαιρετικά κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα του (μοσχάρι, χοιρινό, κατσίκι, λαδοτύρι, ξινομυζήθρα, κοπανιστή και αμπελοφάσουλα) τα οποία μπορεί να βρει κανείς στα τοπικά μαγαζιά και τους παραγωγούς τους. Ακόμη παράγει οπωροκηπευτικά (φασολάκια, αγγουράκια, πεπόνια, ντοματάκια), σύκα, φραγκόσυκα, σιτάρι, κριθάρι και σταφύλια.

3861743158_0355170ff6_b.jpg

Η Χώρα

DSC03172.JPG

Παραδοσιακός ανεμόμυλος

DSC00437.JPG

Η Χώρα

DSC03870 (2).JPG

Σπίτι από το 1920 στον Αμλυρό

DSC04572.JPG

Παλαιό οχυρό

457673_2848796198073_1140308597_o.jpg
photo (45).JPG

Σοκάκι στη Χώρα

602488_2994037189007_144770878_n.jpg
photo (1109).JPG
17850_1124330727514_2216993_n.jpg
1699892824_85726fed21_o.jpg
17850_1124332767565_3956131_n.jpg
902741_4022793427270_470814553_o.jpg

Λιμάνι Μερσίνι

942146_578439728843678_1790246140_n.jpg

Σοκάκι στη Χώρα

DSC02981.JPG
1091074_643212309033086_748797836_o.jpg
DSC03909.JPG
PICT0033.JPG
shoinousa-12-960x717.jpg
photo (39).JPG
DSC03882.JPG
DSC03982.JPG

Παλιός ανεμόμυλος

photo (19).JPG
185027_3196653094278_575692804_n.jpg

Καραβάκι ''Αιολία''

DSC03764.JPG
1231700_10151655847063660_1456851520_n.jpg
478984_382963925074852_2110128064_o.jpg
167631_1425410334316_7536557_n.jpg
269066_1655904136517_2233554_n.jpg
DSC03814.JPG

   Λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια, το νησί έχει αποκτήσει υποδομές που μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πλέον απαιτητικούς επισκέπτες. Από τον Πειραιά εκτελούνται συχνά απευθείας δρομολόγια προς τη Σχοινούσα και το νησί συνδέεται καθημερινά ακτοπλοϊκά με τη Νάξο, την Ηρακλειά, τα Κουφονήσια, την Αμοργό και τη Δονούσα.

 

   Ψηφίστικε απο το περιοδικό Forbes ως ένα άπο τα έξι μέρη που πρέπει να επισκεθτείτε στην Ελλάδα. Δημοφιλής προορισμός επωνύμων τα τελευταία χρόνια, μην εκπλαγείτε αν δείτε διπλά σας κάποιον γνωστό επιχειρηματία, πολίτικο ή καλλιτέχνη!